SPIDRON

Aug 28, 2017

versiunea română aici / for english click here

BORDOS László Zsolt:
SPIDRON SZTEREÓ 3D OBJEKT MAPPING INSTALLÁCIÓ

Megnyitó: 2017. augusztus 31., csütörtök, 19 óra

3d animáció: Bordos László Zsolt
Spidron rendszer: Erdély Dániel
Zene: Darko Kolar aka DEKODE

Szakmai Partner: Christie Digital
Megtekinthető: 2017. szeptember 01-03., naponta 11–22 óra között
 

SPIDRON KÉPEK ÉS KÉPLETEK
ERDÉLY Dániel
előadása, augusztus 31., csütörtök, 19 óra
 

Spidron Rendszer
Térben deformálható és folyamatosan mozgatható sík háromszöglapháló - alapeleme az "S"-alakú Spidron - , amelynek jellemzője, hogy kétféle háromszög különböző méretű változataiból egymást váltva spirálisan épül fel. Ezen síkidomok élei mentén a síkalakzatot meghajtva különböző, eddig nem ismert téri harmonikázó felületek, zárt héjak és labirintusok építhetők. A matematikusokat is érdekli a spidronfelületek világa. Például egy kockát a kocka élhosszúságával jellemzett szabályos térbeli spidronhatszög két, egymással azonos térfogatú de tükörszimmetriát mutató darabra vágja. Ugyanilyen hatszögekből más kerületi élekkel egy másik platoni test az izokaéder is kettévágható, sőt, négyoldalú és nyolcoldalú térkitöltő elem alkotható.

Egyszemélyes próbálkozások után egy nemzetközi kutatócsoport, a Spidron Team Erdély Dániel vezetésével 15 éve, intenzívebben 10 éve dolgozik, az eredetileg 1979-ben Rubik Ernő formatan órájára elkészített konstrukció változatain. Spidronok elképesztő formagazdagságáról a milliós példányszámban megjelenő Science News 2006 októberi és a Pour la Science a 2014 májusi számában is többoldalas cikket közölt.

A formatanulmány felhasználásra került köztéri alkotásként Magyarországon, Hollandiában és Ausztriában. Előadásokon és kiállításokon szerepelt Japántól Kanadáig, Indiától Chiléig számos országban. Részévé vált az iskolai oktatásnak.

A spidronok kutatása továbbra is folytatódik. Izgalmas terület a Spidronok íves, hajtott változata a SpHidron. Ilyen még a "spidronizált" (spidronokra bontott) tórusz síkbateríthető változatának kidolgozása.

Erdély Dániel PhD
tervező, kutató

Spidron Mapping
Bordos László Zsolt fényalkotása a Spidront, mint inspiráló formát használja. A geometrikus alakzat vizuális lehetőségeit ragadja meg a tárgyvetítés (object mapping) segítségével.

Bár számos korai előzménye is volt, a tárgyvetítés, mint önálló műfaj megjelenése és megnevezése 2006-2007-re tehető, amikor kísérletező művészek a világ több pontján – így Magyarországon is - megunták a sík felületekre történő vetítést és elkezdtek háromdimenziós tárgyakra, díszletekre vetíteni. A tárgyvetítés monumentális válfaja az architekturális vetítés vagy más nevén az épületvetítés. 

A 3d animáció, mint művészek által használt eszköz, valamint a nagy teljesítményű videoprojektorok megjelenése lehetővé tette a mozgóképes tárgyvetítés speciálisabb alkalmazását. Napjainkban már olyan komplex vetítésekre van lehetőség, ahol a néző nehezen tudja érzékelni a valódi és a virtuális jelenségek határvonalát. A vetítésnek mindig van egy valós, fizikailag létező eleme (tárgy, épület) amelyre rávetül a fény által hordozott virtuális tartalom. Az alkotói folyamat során a művész elkészíti a valós felület pontos, virtuális mását és ennek segítségével hozza létre a mű kreatív rétegét. Végül ezt a kreatív tartalmat a valós, térbeli formára (tárgyra, épületre, stb.) vetíti vissza. A virtuális 3d animáció visszavetítése a valódi 3d-s térre és a kettő kombinációjából adódó játék a néző számára újszerű, sokszor meglepő, meghökkentő vizuális élményt nyújt.

Ezt az élményt fokozandó, Bordos az anaglyph sztereoszkópiát is segítségül hívja.
Az anaglyph sztereoszkópiá olyan képalkotási módszer, mely segítségével egy képben a térlátás illúziója kelthető. Ha két enyhén eltolt pontból készített képet mutatunk külön-külön a megfelelő szemnek, kialakul egy virtuális mélységérzet. A térlátás úgy valósul meg, hogy a szemeink által észlelt két enyhén eltolt képet agyunk valós időben feldolgozza és egybeteszi.


„A néző nem tudja a megszokott módszereivel értelmezni a látottakat, az érzékei cserben hagyják (hiszen a vetített kép módosítja a vetített felületet). A vetítés kizökkenti a nézőt a megszokott érzékelési és észlelési sémáiból, új értelmezési folyamatra készteti!
Meggyőződésem, hogy a tárgy- és épületvetítés túlmutat a technikai kuriózum kategóriáján. Egy olyan új vizuális nyelvről van szó amely képes megszólítani a ma emberét!”

Bordos László Zsolt
3d mapping művész

SPIDRON Sepsiszentgyörgyön
  
Hazaérkezett a Spidron. Apai nagyapám még a közelben született, Bolyai Farkas és János városában, Marosvásárhelyen. Mielőtt eljövök Sepsiszentgyörgyre, ellátogatok a régi otthonába, mely város hatott a művészetére, gondolkodására. Spitzer István-ként született, ezt magyarosította „Erdély”-re. Ez a névadás egyáltalán nem volt tehát önkényes, ahogy a „Spidron” neve sem az. Nem nehéz kitalálni, hogy a szó eleje erre a gyökre, gyökérre is utal, miközben az általa jelzett formára, a spirálra és a pók hálójára (angolul „spiderweb”) is, Az is érezhető talán, hogy az elnevezés a görög sokszög, a „poligon” végződéséből örökölte az „-on” záró betűpárt („γωνία” /gonia/ = szög, πολύγωνος, πολυγώνιος /polügonosz, poligoniosz/ = sokszögű*. Ez utóbbi másik jelentése a „sokat szülő”, de térdet is jelent, aminek ellenoldala ugye maga a térdhajlat.
Ennyit a névadásról. 1979-ben vagy 1980-ban Rubik Ernő formatan órájára egy egyszerű, Diósgyőri Papírgyárban készített lapból készítettem el az első mozgó Spidron-reliefet. Előtte síkban, még szakmunkástanuló időmben készítettem hasonló rajzokat. Talán, ha nem 9-szögűvel kezdem, előbb rájövök a mozgatható változatra. Így 4-5 évet vesztettem, de azt hiszem, a döntő lökést Rubik adta azzal, hogy elámult rajta, mire nagy nehezen kibökte, hogy „Ilyet nem láttam még soha!”. Utána évek múltak el, mielőtt egy román kristályfizikusnő, Cristiana Grigorescu, meglátta, amikor véletlenül Budapestre vetődött, mert Ausztriából hazajövet, a határon rájött, hogy van még egy napja az útlevelében a kinntartózkodásra. Vissza nem engedték már, így egy magyar, iparművészeket szállító buszra került, amely Budapestre hozta. Ezen a buszon utazott egy családi barátunk is, a kiváló textiltervezőnő, Preiser Klára. Épp aznap történt, hogy meglátogattam – azt hiszem, Mester utcai műtermében –, amikor Cristiana is ott töltötte ajándéknapját. Meglátta a mozgó geometriai szerkesztésemet és attól fogva el nem állt leveleinek és képeslapjainak folyama. Ragaszkodott hozzá, hogy mutassam be a konstrukciót tudósoknak, kristályfizikusoknak a Jeruzsálemben 4 évvel később kezdődő 12. Kristálynövesztési Világkonferencián. Hogy a határozott tiltakozásomból hogy esett mégis, hogy 4 év múlva ott álltam 80 tudós előtt és angol nyelven felfedezésemet ismertettem, most nem taglalhatom, de megtörtént, ez bizonyos.
Az események onnantól felgyorsultak. Máig tartó kényszerkölcsönhatásban vagyok alkotásommal, amely nem öncélú formai játék, hanem, úgy tűnik, beláthatatlan következményei és lehetőségei vannak a geometriában és a fizikában. A Spidron szerkezet és nyúlásmentes, egyszerre a sík minden irányából „anyagot” összegyűjtő deformációja számos alkalmazásra is lehetőséget nyújt.

Remélem, hogy a 2017. augusztus 31-én tartandó előadásomon sikerül közösen belekóstolnunk ebbe a látszólag egyszerű, de rendkívül különös tulajdonságokkal rendelkező geometriai kalandba.

Köszönettel,
Erdély Dániel

* Ezúton is megköszönöm Perczel István nyelvészeti segítségét!

Az események a pulzArt 5 kortárs összművészeti fesztivál részei.

FIGYELEM! Az erős fényhatás valamint hangos zene használata miatt a kiállítás megtekintését 6 év alatti gyerekeknek, terhes anyáknak, epilepsziásoknak, valamint pace-makerrel rendelkezőknek nem javasoljuk!


Lecture by Dániel ERDÉLY Photo: MAGMA
További képek / Mai multe imagini / More images >>


SPIDRON STEREO 3D OBJECT MAPPING INSTALLATION by László Zsolt BORDOS Photo: MAGMA
További képek / Mai multe imagini / More images >>

László Zsolt BORDOS:
SPIDRON INSTALAȚIE STEREO 3D OBJECT MAPPING

Vernisaj: joi, 31 august 2017, orele 19:00

animație 3d: László Zsolt Bordos
Spidron System: Dániel Erdély
Sunet: Darko Kolar aka DEKODE

Partener tehnic: Christie Digital
Program special de vizitare: 01-03 septembrie 2017, între orele 11:00-22:00

SPIDRON IMAGINI ȘI FORMULE
prelegere în limba maghiară de Dániel ERDÉLY 
joi, 31 august a.c., orele 19:00
 

Sistemul Spidron
Construcția este o rețea plană de triunghiuri, deformabilă continuu în spațiu – componentă de bază fiind Spidronul în formă de „S” ‒, caracterizată de alcătuirea spiralată din variantele de diferite mărimi a două feluri de triunghiuri. Îndoind forma plană de-a lungul muchiilor, se obțin diferite suprafețe deplasabile nemaivăzute, amintind de mișcările acordeonului, precum și învelișuri închise și labirinturi. Universul suprafețelor Spidron îi interesează și pe matematicieni. De exemplu, un cub poate fi împărțit de un spidron hexagonal regulat caracterizat de lungimea muchiei cubului în două părți cu volum egal, dar prezentând simetrie în oglindă. Din hexagoane asemănătoare, cu alte muchii marginale, se poate împărți în două și un alt corp platonic, icosaedrul sau, chiar, se pot construi elemente de umplere a spațiului cu patru sau opt fețe.     

Experimentele individuale au fost urmate în ultimii 15 ani, mai intensiv în ultimii 10, de munca unei echipe de cercetare condusă de Dániel Erdély, Spidron Team, la variantele construcției create inițial în anul 1979 pentru cursul de analiza formei ținut de Ernő Rubik. Despre varietatea de forme uluitoare a Spidronului, Science News, cu un tiraj de ordinul milionului, a publicat în numărul din octombrie 2006 un articol de mai multe pagini, precum și Pour la Science în numărul din mai 2014. 

Studiul de formă a devenit creație de artă plastică amplasată în spațiul public în Ungaria, Olanda și Austria. A fost prezentat la prelegeri și expoziții în numeroase țări, din Japonia și până în Canada, din India și până în Chile. A devenit parte a materiei de învățământ școlare.

Cercetarea spidronilor continuă. Un domeniu interesant este varianta curbată, SpHidron și, de asemenea, elaborarea variantei desfășurabile în plan a toroidului „spidronizat” (descompus în spidroane).

Dániel ERDÉLY PhD
designer, cercetător

Spidron Mapping
Instalația lui László Zsolt Bordos folosește forma Spidron ca inspirație. El explorează posibilitățile vizuale ale formei geometrice prin proiecția pe obiecte (object mapping). 

Deși există numeroși predecesori, proiecția asupra obiectelor, ca gen de sine stătător și denumirea au apărut în anii 2006-2007, când artiști experimentaliști în mai multe puncte de pe glob – așa și în Ungaria – s-au plictisit  de proiecția pe suprafețe plane și au început să realizeze proiecții pe obiecte, decoruri tridimensionale. Varianta monumentală a proiecției pe obiecte este proiecția arhitecturală sau proiecția pe clădiri.

Animația 3d, ca mijloc folosit de artiști, precum și apariția videoproiectoarelor de mare capacitate au făcut posibile aplicațiile mai speciale ale videoproiecției. Astăzi, sunt posibile proiecții complexe, la care privitorul poate distinge cu greu limita dintre fenomenele reale și cele virtuale. Proiecția are întotdeauna un element real, existent fizic (obiect, clădire) pe care se proiectează conținutul virtual purtat de lumină. În cursul procesului de creație, artistul reproduce în mod virtual copia exactă a suprafeței reale și cu ajutorul acesteia realizează stratul creativ al operei. În cele din urmă, proiectează acest strat creativ asupra corpului real în spațiu (obiect, clădire etc.). Proiecția animației 3d asupra spațiului 3d real și jocul provenit din acestea oferă spectatorului o experiență vizuală nouă, adeseori surprinzătoare, uluitoare.  

Pentru intensificarea acestei experiențe, Bordos se folosește și de stereoscopia anaglifică. Stereoscopia anaglifică este un mod de creare a imaginii, cu ajutorul căruia se poate crea iluzia de vedere în spațiu. Dacă arătăm două imagini realizate din puncte ușor decalate ochiului corespunzător, apare percepția virtuală de profunzime. Vederea în spațiu se creează prin faptul că cele două imagini ușor decalate percepute de fiecare ochi în parte sunt prelucrate și unificate în timp real de către creierul nostru.  

„Spectatorul nu poate să interpreteze cele văzute cu metodele sale obișnuite, îl trădează simțurile (deoarece imaginea proiectată modifică suprafața pe care se realizează proiecția). Proiecția îl rupe pe spectator din schemele sale obișnuite de percepție, obligându-l la noi procese de interpretare!
Convingerea mea este că proiecția pe obiecte și cea arhitecturală sunt mai mult decât o curiozitate tehnică. Este vorba despre un limbaj vizual care este capabil să se adreseze omului de azi!”
 

László Zsolt BORDOS 
artist 3d mapping


SPIDRON la Sfântu Gheorghe
Spidron a sosit acasă. Bunicul meu din partea tatălui s-a născut în apropiere, în orașul lui Farkas și János Bolyai, la Târgu Mureș. Înainte de a veni la Sfântu Gheorghe, voi vizita orașul său natal care i-a influențat arta, gândirea. Numele său din naștere a fost István Spitzer, pe care l-a maghiarizat în „Erdély”. Așadar, alegerea acestui nume nu a fost nicidecum arbitrară, precum nici numele „Spidron” nu este. Nu este greu de ghicit că particula de la începutul cuvântului invocă această rădăcină, dar și forma la care se referă, spirala și plasa păianjenului (în engleză „spiderweb”). Probabil, se observă și faptul că terminația „-on” vine din greacă, din cuvântul „poligon” („γωνία” /gonia/ = unghi, πολύγωνος, πολυγώνιος / poligonios/ = cu multe unghiuri*. Un alt sens al celui din urmă este „cea care naște mult”, dar înseamnă și genunchi, cu partea sa opusă rotulei).
Atât despre denumire. În anul 1979 sau 80, am realizat dintr-o simplă foaie produsă la fabrica de hârtie de la Diósgyőr, pentru cursul de analiza formei ținut de Ernő Rubik primul relief Spidron mobil. Înainte de aceasta, în timpul școlii profesionale, am mai realizat desene asemănătoare în plan. Poate, dacă nu aș fi început cu 9 unghiuri, aș fi descoperit mai devreme varianta mobilă. Astfel, am pierdut 4-5 ani, dar cred că impulsul decisiv mi l-a dat Ernő Rubik, prin faptul că a rămas uimit și, într-un târziu, a spus: „N-am mai văzut niciodată așa ceva!”. Au trecut ani, pănă când l-a văzut o doamnă cercetător de fizica cristalelor din România, Cristiana Grigorescu, ajunsă întâmplător la Budapesta, pentu că întorcându-se din Austria, la graniță și-a dat seama că mai are o zi, conform vizei, pe care o poate petrece în afara țării. Nu a fost lăsată să se întoarcă în Austria, astfel a ajuns într-un autobuz cu artiști decoratori care a adus-o la Budapesta. Cu acest autobuz călătorea și o prietenă de familie, Klára Preiser, excelent designer de textile. Chiar în ziua aceea, când Cristiana și-a petrecut ziua-cadou la ea, am vizitat-o, cred că în atelierul ei din strada Mester. Cristiana a văzut creația mea geometică mobilă și de atunci nu se mai oprea fluviul scrisorilor ei. A insistat ca să-mi prezint structura la a 12-a Conferință Internațională de Creștere a Cristalelor care urma să aibă loc peste 4 ani la Ierusalim. Nu pot să detaliez, cum s-a întâmplat, ca după împotrivirea mea de la început, după 4 ani am stat în fața a 80 de savanți prezentându-mi în engleză descoperirea, dar cert este, că așa s-a întâmplat.    
De acolo, evenimentele s-au accelerat. Mă aflu până astăzi într-o interacțiune inevitabilă cu creația mea care nu este o joacă cu formele de dragul artei, ci, se pare, că are implicații și posibilități imprevizibile în geometrie și fizică. Structura Spidron și deformarea sa neelastică care adună „materie” din toate direcțiile planului oferă posibilitatea pentru numeroase aplicații.  

Sper că la prelegerea mea din 31 august 2017 vom putea încerca împreună această aventură geometrică, aparent simplă, dar cu niște proprietăți deosebit de ciudate.

Cu recunoștință,
Dániel Erdély 

* Mulțumesc și pe această cale lui István Perczel pentru ajutorul lingvistic!

Evenimentele fac parte din programul pulzArt 5 festival de arte contemporane

ATENȚIE! Expoziția include utilizarea luminilor și sunetelor puternice, motiv pentru care este nerecomandat copiilor sub 6 ani, femeilor însărcinate, persoanelor cu sindrom epileptic, respectiv persoanelor cu pacemaker! 


SPIDRON STEREO 3D OBJECT MAPPING INSTALLATION
by László Zsolt BORDOS

Opening: Thursday, 31.08.2017, 19 hour

3d animation: László Zsolt Bordos
Spidron System: Dániel Erdély
Sound: Darko Kolar aka DEKODE

Technical Partner: Christie Digital
On view: 31.08.2017 from 19:00, between 01-03.09.2017, 11:00-22:00
 

SPIDRON images and formulas
a lecture by Dániel ERDÉLY at 31.08.2017 // 19:00


SPIDRON MAPPING is an art installation which uses a complex geometric shape, stereoscopic 3d animation, sound and video projection mapping to create an audio-visual experience.

SPIDRON SYSTEM: SPIDRON is a mathematical formula invented by the Hungarian designer Dániel Erdély:
http://spidron.hu/main.html

The construction of triangles - whose basic component is the "S" shaped Spidron - can be deformed and moved continuously in space. It is composed by two types of triangles alternating in a spiral fashion. The Spidron was initially produced as a piece of homework for a theory of forms class taught by Ernő Rubik. 15 years ago, the Spidron Team - an international research team led by Dániel Erdély -, began work on the variations of the astonishing wealth of the Spidron family of forms has been featured on the front page of the October 2006 edition of Science News, published in several million copies, while the magazine Pour La Science published an article of
several pages about it in May 2014.

SPIDRON MAPPING:
The installation of László Zsolt Bordos uses the Spidron shape for inspiration. He explores the visual possibilities of the geometric formation using the object mapping technique. 3D animation as a tool used by artists and the appearance of high-brightness video projectors has facilitated object projection using video images, 3d animation. Today, it is possible to set up complex projections that make it difficult for viewers to perceive the boundary between real and virtual phenomena. Projections always have a tangible, physical component (object or building), onto which the virtual content carried by light is projected. During the creative process, the artist builds an exact virtual replica of physical world and uses it to produce the creative layer of the work. Finally, that creative content is projected back onto the real, spatial form (object, building, etc.). The re-projection of virtual 3D animation onto the real 3D scene, and the interplay that results from the combination of the two components, results in novel, often striking and perplexing visual experiences for the viewer. In order to enhance that experience further, Bordos also uses anaglyph stereoscopy. Anaglyph stereoscopy is a way of achieving a stereoscopic effect in a single image. If two images taken from slightly different angles are presented to the two eyes, a virtual sense of depth is created. The spatial effect is the result of our brains processing and integrating the two slightly displaced images perceived by the two eyes.

“Viewers are unable to interpret their visual impressions using their accustomed methods; they are abandoned by their senses (because the projected image modifies the surface it is projected onto). The projection derails the viewers customary schemes of perception and observation and urges them to create a new process of interpretation.”

László Zsolt Bordos 
3D mapping artist

SPIDRON in Sfântu Gheorghe
  
The Spidron has arrived home. My paternal grandfather was born in the region, in Târgu Mureş, the town of Farkas and János Bolyai. Before I come to Sfântu Gheorghe, I will visit his old hometown which greatly influenced his art and thinking. He was born István Spitzer, he Hungarianized it to “Erdély”. This naming was not at all arbitrary, just like the name of the “Spidron”. It is not hard to guess that the first part of the word refers to this stem, this root, while also to the form indicated by it, the spiral and the spiderweb. It may also be sensed that the name inherited the “-on” ending from the end of the Greek “polygon” („γωνία” /gonia/ = angle, πολύγωνος, πολυγώνιος /polygonos, polygonios/ = having many angles*). The latter also means “giving birth a lot”; it also means knee, the other side of which is the popliteus. 
This is about naming. In 1979 or 1980 I made the first moving Spidron relief for Ernő Rubik’s form analysis class from a simple sheet of paper made in the Diósgyőr Paper Factory. Before that, as an apprentice, I created similar drawings in plane. If I hadn’t started with the one with 9 angles, I would have come up with the movable version earlier. So I lost 4-5 years, but I think Rubik gave the decisive impetus by being amazed and saying “I have never seen something like this!”. Years passed after that until a Romanian crystal physicist, Cristiana Grigorescu, saw it when she accidentally came to Budapest, because on her way back from Austria, at the border, she realized that she had one more day in her passport to stay abroad. She was not allowed to go back, so she got on a bus carrying Hungarian artists which brought her to Budapest. A family friend of ours, the excellent textile designer, Klára Preiser, also travelled on that bus. I visited her on that day – I think, in her studio in Mester street – when Cristiana also spent her extra day there. She saw my moving geometric structure and she hasn’t stopped sending me letters and postcards ever since. She insisted that I should present the design to scientists, crystal physicists at the 12th Crystal Growth World Conference, which would begin in Jerusalem four years later. I cannot sum up now how my definite protest turned into my being there in front of 80 scientists and presenting my invention in English for years later, but this is what happened.  
The events have since accelerated. I am still in a compulsive interaction with my creation, which is not just a form game, an end in itself, but it seems that it has multitudinous consequences in geometry and physics. The Spidron structure and its elongation-free deformation gathering “material” from all directions of the plane at the same time provides the possibility for many applications.  

I hope that in my lecture to be held on 31 August 2017 we will manage together to have a taste of this apparently simple geometrical adventure, but with highly special properties.

With thanks,
Dániel Erdély 

* I also thank hereby István Perczel’s linguistic assistance!

The events are part of pulzArt5 contemporary arts festival.

WARNING! Due to excessive light and sound effects during the exhibition, it is not recommended for children under 6, for pregnant women, for people with epileptic syndrome or for people with pacemakers!

Happy Holidays! ** Boldog ünnepeket! ** Sărbători fericite! **

MANIANIMAE // SZIRA Henrietta & SZÍJ Kamilla

Workshop // Idő és anyag // Timp şi materie

MO(NU)MENTS // Miklós ONUCSÁN

MADEinPARTIUM

ABC 80 // Cătălina NISTOR & Evelin MÁRTON

Workshop // Mögötte és alatta // Dincolo și dedesubt

SOLIDARIUM // ERHARDT Miklós works 2005-2015

Workshop // Valóság. Művészet. Játék. // Realitate. Artă. Joc.

MONOTREMU

NEVER ALONE /// B5 Studio, K'arte /// Tg.Mures, Marosvásárhely /// 03.09-04.10.2015

KaravanAct - utazó színházi fesztivál a MAGMÁBAN

Családban marad 4. / În familie 4. / Family Business 4.

SZABADSÁG // CONCEDIU

Csíki múzeumi táborozók a Magmában

Never Alone / Soha Egyedül / Niciodată singur

Múzeumok éjszakája / Noaptea muzeelor / Night of Museums

Workshop // Újraalkotott művek // Opere Recreate // Recreated Artworks

NEVER ALONE /// Muzeul Național de Artă Contemporană al României, București

1+1=? – Kultúrpuzzle // Ujvárossy László

2 %

Workshop // En détail

Give me five!

Kerekasztal-beszélgetés // Masă rotundă // Round Table

Kellemes húsvéti ünnepeket!

Rendhagyó filozófia óra // Oră de filosofie neconvențională // Unconventional Philosophy Class

Examples for Non-universal Chair // group exhibition

ÚJ MAGYAR MITOLÓGIA: a szakralizált őstörténet médiareprezentációi és rítusai // II. SZEMEISZTOSZ Konferencia

Képvadászat // Interaktív tárlatvezetés

'DREAMHUNTING' // Igor BUHAROV, Ivan BUHAROV & Vasile CROAT

A víz geometriája // PÉTER Ágnes