PRIMANIMA 2018
Időpont:
2018 Okt 22 2018 Okt 26
Nyitvatartás:
11:00–19:00, hétfőn és ünnepnapokon zárva

A MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér idén harmadik alkalommal szervez vetítéseket a Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál – legfrissebb magyarországi és nemzetközi animációs mesefilmek – gyerekfilmes versenyprogramjából.

A rövid animációs mesefilmeket érdeklődő csoportoknak, előzetes időpont egyeztetéssel lehet megtekinteni, 2018. október 22–26. között. Jelentkezni a 0736 063 924-es telefonszámon vagy a studio@magmacm.ro címen. A vetítésekre a belépés díjtalan!

A rövid animációs mesefilmeket három korcsoportban (óvodás: 3–6 év; alsó tagozatos általános iskolás: 7–10 év; és felső tagozatos: 11–14 év) lehet megtekinteni. Az egyórás vetítéseket minden helyszínen közönségszavazás kíséri, amely alapján a legjobb nemzetközi film mellett a legjobb magyar gyártású filmnek járó Csermák Tibor-díjat is kiosztják a Primanima szervezői. A díjat a szervezők a legendás budapesti Pannónia Filmstúdióban alkotó animációs filmrendezőről, az 1965-ben fiatalon elhunyt Csermák Tiborról nevezték el, aki idén lenne 91 éves.
Idén először a gyerekfilmes versenyprogramot egy szakmai zsűri is elbírálja a gyerekközönség mellett, a zsűri tagjai: Balázs Zoltán, a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem Képzőművészeti Tanszékének vezetője, Czakó Judit vágó és Gelley Bálint animációs rendező, producer.

A 2012 óta évente Budaörsön megrendezett Primanima Magyarország legfiatalabb és legdinamikusabban növekedő animációs seregszemléje, melynek különlegessége, hogy diák-, diploma- és elsőfilmeket mutatnak be a világ minden tájáról. Az idén hetedik kiadásához érkező fesztivál gyerekvetítéseit a tavalyihoz hasonlóan a budaörsi helyszín mellett több más magyarországi nagyvárosban, valamint erdélyi helyszíneken is megtekinthetik a nézők.

A mesefilmeket közel 500 film közül válogatta ki az előzsűri. A válogatásban számos magyar film mellett többek között fiatal francia, német, angol, belga, lengyel, orosz és cseh animációs rendezők gyerekeknek készült meséi mutatkoznak be. A magyar filmek között többek között vetítik Kipp-kopp a fűben című Marék Veronika mese adaptációját, illetve a Hajótöröttek című, rajzfilm-sorozat nyolcadik epizódját. A nemzetközi mezőnyben olyan gyöngyszemek kaptak helyet, mint a kanadai A sün otthona című rajzfilm, amelyben egy sündisznót ismerhetünk meg, aki megvédi otthonát az erdő állataitól vagy a Csere, mely azt mutatja be, hogy mi lenne, ha a gyerekek és a felnőttek szerepet cserélnének.