PRIMANIMA 2019

Oct 18, 2019

MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér idén negyedik alkalommal szervez vetítéseket a Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál – legfrissebb magyarországi és nemzetközi animációs mesefilmek – gyerekfilmes versenyprogramjából.

A rövid animációs mesefilmeket érdeklődő csoportoknak, előzetes időpont egyeztetéssel lehet megtekinteni, 2019. október 21–november 02. között. Érdeklődő csoportok előzetes bejelentkezését a 0736 063 924-es telefonszámon, valamint a studio@magmacm.ro címre várjuk. A belépés díjtalan!

Családok és egyéni érdeklődök számára vetítések: 
Október 26., szombat:  11:00, 16:00 és 18:00 órától
Október 27., vasárnap: 11:00, 16:00 és 18:00 órától
November 2., szombat:  11:00, 16:00 és 18:00 órától


Az idei Primanimára rekord mennyiségű gyerekfilm érkezett be, a gyerekprogram kurátorainak nem volt egyszerű feladatuk, Búzás Anna és Orosz Anna Ida ezért úgy döntöttek, hogy változtatnak egy kicsit az eddigiekhez képest: idén két korcsoportnak (4–7 év és 8–12 év) 2x2 blokkot állítottak össze - ez közel egy órával több filmanyag, mint eddig. A változatos és vizuálisan erős válogatásban a friss magyar filmek mellett többek között fiatal francia, német, belga, japán, orosz és cseh animációs rendezők gyerekeknek készült meséi mutatkoznak be.

A kicsiknek szóló programban sok állatos animáció szerepel, Julia Ocker Animanimals c. sorozatának több darabja is látható lesz, melyekben élcelődő humorral ismertet meg egy-egy állatot és annak tulajdonságait. A Koko egy napja egy krokodilgyerek képzelt világába enged bepillantást kedves rajzok segítségével, A kis szikra pedig egy olvasni szerető egér kalandjait mutatja be kevert technikával. A Lánchíd oroszlánjai is megelevenednek, akiket a hídmester óv meg a nagy felhőtől. Az egyik legkedvesebb film a stop-motion technikával készült A papírsárkány, mely az elmúlást és emlékezést dolgozza fel érzékenyen egy kisfiú és a nagypapája kapcsolatán keresztül.

A nagyoknak készült válogatásba több elvont történet került be: Natalia Mirzoyan Öt percre a tengertől c. filmjében egy kislány szubjektív megfigyelését szemlélteti a tengerpartról lágy színekben, ugyancsak a tenger a helyszíne a Hőhullám c. stop-motion gyurma animációnak, melyben a gyerekek „lehűtik” a nyaralókat.  Két animációs filmben is felbukkan a farkas, mint főszereplő: a Farkasszemben egy kisfiúnak ezzel az állattal kell megbarátkoznia, hogy legyőzze a félelmét, a Nagy farkas és kicsi farkasban két állat különös barátságát ismerhetjük meg – mindkét film képi világa nagyon egyedi és meseszép. 

A nyolcadik kiadásához érkező fesztivál gyerekvetítéseit a budaörsi helyszín mellett több más magyarországi nagyvárosban és határon túl is megtekinthetik a nézők, a program regionális helyszínei Szekszárd, Sopron, Pécs, Nagyvárad, Kolozsvár, Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy és Nürnberg.

Az egyórás vetítéseket minden helyszínen közönségszavazás kíséri, amely alapján a legjobb nemzetközi film mellett a legjobb magyar gyártású filmnek járó Csermák Tibor-díjat is kiosztjuk. A díjat a legendás budapesti Pannónia Filmstúdióban alkotó animációs filmrendezőről, az 1965-ben fiatalon elhunyt Csermák Tiborról neveztük el.

Idén másodszorra a gyerekfilmes versenyprogramot egy szakmai zsűri is elbírálja a gyerekközönség mellett, a zsűri tagjai: Weisz Béla rajzfilmrendező, karikaturista, Fischer Ferenc animációs rendező és Gerzsenyi Judit építész. 

Happy Holidays! ** Boldog ünnepeket! ** Sărbători fericite! **

MANIANIMAE // SZIRA Henrietta & SZÍJ Kamilla

Workshop // Idő és anyag // Timp şi materie

MO(NU)MENTS // Miklós ONUCSÁN

MADEinPARTIUM

ABC 80 // Cătălina NISTOR & Evelin MÁRTON

Workshop // Mögötte és alatta // Dincolo și dedesubt

SOLIDARIUM // ERHARDT Miklós works 2005-2015

Workshop // Valóság. Művészet. Játék. // Realitate. Artă. Joc.

MONOTREMU

NEVER ALONE /// B5 Studio, K'arte /// Tg.Mures, Marosvásárhely /// 03.09-04.10.2015

KaravanAct - utazó színházi fesztivál a MAGMÁBAN

Családban marad 4. / În familie 4. / Family Business 4.

SZABADSÁG // CONCEDIU

Csíki múzeumi táborozók a Magmában

Never Alone / Soha Egyedül / Niciodată singur

Múzeumok éjszakája / Noaptea muzeelor / Night of Museums

Workshop // Újraalkotott művek // Opere Recreate // Recreated Artworks

NEVER ALONE /// Muzeul Național de Artă Contemporană al României, București

1+1=? – Kultúrpuzzle // Ujvárossy László

2 %

Workshop // En détail

Give me five!

Kerekasztal-beszélgetés // Masă rotundă // Round Table

Kellemes húsvéti ünnepeket!

Rendhagyó filozófia óra // Oră de filosofie neconvențională // Unconventional Philosophy Class

Examples for Non-universal Chair // group exhibition

ÚJ MAGYAR MITOLÓGIA: a szakralizált őstörténet médiareprezentációi és rítusai // II. SZEMEISZTOSZ Konferencia

Képvadászat // Interaktív tárlatvezetés

'DREAMHUNTING' // Igor BUHAROV, Ivan BUHAROV & Vasile CROAT

A víz geometriája // PÉTER Ágnes